Illegal fildelning och skydd av äganderätt på internet.

Debatten pågår för fullt om IPRED-direktivet som Riksdagen lagstiftat om. Det är kanske inte en optimal lag, men bra att man äntligen gör något för att skydda äganderätten. Vem vill investera 40 miljoner i filmproduktion när man vet att innan filmen fått premiär, så ligger den ute för gratis nedladdning på nätet?

Den moraliska diskussionen förstår jag inte. Vad är det för skillnad på att stjäla en burk ansjovis i livsmedelsbutiken, eller att stjäla en CD någon producerat genom nedladdning? Då säger man att om Du tar konservburken i snabbköpet, då har handlaren förlorat en produkt, men om man kopierar någons verk, så finns verket kvar. Det är så dumt, så klockorna stannar. När det är en fysiskt produkt som levereras, så genererar den materiella enheten en intäkt. Är det en digital produkt, så måste intäkterna genereras genom att den som brukar kopiorna betalar för detta, självklart!!

Sen säger man att vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration. Sen när blev det okej att stjäla, bara för att många ägnar sig åt det? Om jag minns rätt från historieundervisningen i skolan, så var det tillåtet i Sparta att stjäla, om man inte blev upptäckt! Ska vi ha sådan lagstiftning?

Lagstiftning måste byggas på det som är moraliskt riktigt, inte på vad som är politiskt bekvämt.

Skulle någon komma på idén att försvara folkmord, med att det kan tolereras om många är med på det??

Att stjäla kan aldrig bli rätt. Äganderätten måste skyddas, vem vill göra en riskfylld investering, om man vet att det man skapat troligen kommer att stjälas? Vem skulle forska fram ett läkemedel, med miljarder i investeringar och kanske tar det 15 år från en upptäck tills produkten är ute på marknaden.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Kommentera