Leif Gripestam (m) Täby, rear ut skattebetalarnas egendom.

Leif Gripestam, kommunstyrelsens ordförande (m) i Täby kommun, med kumpaner sålde ut skattebetalarnas egendom till underpris. Täby kommun valde att bara värdera inventarier när Tibble Gymnasium övergick till en privat aktör, rektorn på skolan.

Kammarrätten har upphävt beslutet, eftersom det anses bryta mot kommunallagen. Täby kommun avvecklade 2007 verksamheten vid Tibble gymnasium och sålde inventarier och utrustning till Tibble Fristående Gymnasium, TFG. I försäljningspriset 9,2 miljoner kronor har enbart inventarier och utrustning inräknats, inte mervärden i form av exempelvis varumärke, elever och lärarkompetens.
Kammarrätten konstaterar att det är fråga om verksamhetsövergång och att det ekonomiska värdet på verksamheten översteg värdet på inventarierna. Därmed fanns det ett övervärde som inte prissatts – och som gynnade den privata aktören.

Gripestam kallar att bryta mot kommunallagen och kammarrättens dom för ”juridiska spetsfundigheter”. Svea rikes lagar är juridiska spetsfundigheter! Maken till monumental maktfullkomlighet får man väl leta efter, klart i klass med Göran Persson (s).

Senast jag såg en siffra i massmedia, så värderades skolan till mellan 20 och 40 miljoner kronor. Någon nämnde att marknadsvärdet kunde vara så stort som 70 miljoner kronor.

Gripestams kommentar till kritiken efter att man slumpat bort skattebetalarnas egendom, var något i stil med: vi visste för lite om hur sådant går till, men nu vet vi bättre!!? Var det Ian Wachtmeister som sade att om man inte  klarar av ett riktigt jobb, så kan man bli politiker?

Det här är ju kompiskorruption, man slumpar bort skattebetalarnas egendom till vrakpriser, för att gynna sina företagarpolare, säkert m-sympatisörer/partimedlemmar…

Moralen är i klass med Stephan Stjerns, tidigare (?) företroendevald i Täby kommun för Moderaterna. I ett reportage i Lokaltidningen mitt i kunde vi den 10 februari 2009 läsa om hur Stjerns badrumsfirma tagit betalt av privatkunder under ett år, vilka sedan aldrig fick någon leverans. Många kunders förskottsbetalda likvider, försvann i konkursen.

Det har tydligen senare visat sig att varor som beställts och förskottsbetalats till Stjerns firma aldrig ens har beställts hos tillverkaren!

Sverige är ju ett underbart land, där man  sällan behöver ta ansvar för sina handlingar. Enligt svensk lagstiftning, måste ett aktiebolag som förbrukat hälften av aktiekapitalet göra en kontrollbalansräkning. Har man inte gjort det, skall ägarna till bolaget bli personligen betalningsansvariga.

Jag tror aldrig jag hört talas om någon, under omståndigheter som ovan, som blivit personligt betalningsansvarig. Konkursförvaltarna är troligen mest intresserade av att inkassera sina feta advokatarvoden…

EU-kommssionen har nu börjat titta på detta och eventuellt kommer de köpare som favoriserats, bli tvungna att betala upp till marknadsvärdet/låta köpet återgå. Ibland är EU inte så dumt, även om jag inte är så förjust i deras byråkrati och att de tystar ner sin egen korruption.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Kommentera