Skandalen med Landstingets upphandling av sjukhusmaten.

Svenska Dagbladet har på ett förtjänstfullt sätt under sommaren 2009 avslöjat skandalen med upphandlingen av sjukhusmaten i Stockholms Läns Landsting. En ”upphandling” där man skrev kriterierna så att endast Sodhexo skulle kunna få ordern.

Föreställ Dig att Du är en svårt sjuk cancerpatient, som kräks på grund av Dina cellgifts- behandlingar. Du har svårt med aptiten och har gått ner mycket i vikt. Du har kanske varit inlagd på sjukhuset i flera månader. Tänk Dig då att Du serveras en kemikaliebemängd sörja, i en plastbytta, värmd i mikrovågsugn. Maträtterna innehåller ett femtontal olika kemikalier och enligt en patient, intervjuad i SvD:s artikelserie, så kan man inte på smaken avgöra om det är kött, kyckling eller fisk i varmrätten, allt smakar likadant. Föreställ Dig att Du som cancerpatient serveras denns sörja, för att politkerna ska kunna klara sina budgetramar!

Sodhexo-mat-SLL 0002

Drivande i denna upphandling har den maktfullkomliga Maria Wallhager (fp) varit. Hon har gått förbi de beslutande politikerna och låtit tjänstemännen i ett utskott sköta upphandlingen.

Det ofattbara är att endast Miljöpartiet verkar ha gått emot denna upphandling. Hur kan övriga partier i Stockholms Läns Landsting fatta ett sådant beslut? Varför har man kemikalier i mat? För att dölja att råvarorna inte håller tillräckligt god kvalitet, eller för att dölja, att råvarorna saknas!

En måltid består inte bara av maten, utan en stor del handlar om hur maten är upplagd, miljön, samvaron med andra människor mm. Tänk Dig att bli serverad på riktigt porslin, med riktiga bestick, i stället för en äcklig plastbytta, värmd i mikron, som ser ut som någon snabbmatsrätt Du handlat ute på stan.

Nu avskaffar man sjukhusköken, bland annat kommer det nya Karolinska Sjukhuset som är under projektering inte ha något sjukhuskök. Personalen som behandlar cancerpatienterna på Radiumhemmet, kommer ha mycket stora problem att laga till specialrätter på avdelningens kök, t ex omeletter eller annat, enligt patienternas önskemål, eftersom en mängd sådana livsmedel, ägg, mjöl och annat inte längre kommer att kunna beställas.

Svårt sjuka patienter kommer få förlängda vårdtider och även avlida, för att de inte får i sig den näring som är så viktig när kroppen är sjuk och behöver all kraft den kan uppbåda. Tänk Dig, dessa stackar patienter som kanske ligger månader, eller år på sjukhus och tvingas äta denna sörja, som Sodhexo kallar ”Sofresh”! Vilken försämrad livskvalitet.

När man är sjuk, eller gammal, så är kanske ett av de få glädjeämnen man har kvar, maten.

Politiken är rutten, landstingspolitikerna, med Maria Wallhager i spetsen, bryr sig inte om vad som är bäst för patienterna utan tänker på hur de ska klara budgeten och kunna bli omvalda!

Rent samhällsekonomiskt kommer detta inte bli billigare, på mycket kort sikt kanske, men på lite längre sikt förlängda vårtider och med tiden kommer man tvingas gå tillbaka och återinföra sjukhusköken. När man då bygger ett nytt sjukhuskök på Karolinska Sjukhuset kommer det att kosta kanske fyra gånger så mycket, som om man byggde det nu, vid ombyggnaden.

Vad är det för samhälle vi lever i? Det är penningen och den råa egoismen som styr. Det enda viktiga för politikerna är att bli omvalda och få behålla sina förmåner, inte att fatta bra beslut. Det sker på bekostnad av de som är sjuka. Är det bara jag som är upprörd?

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Kommentera