Granskning Svt – tandläkare Renata Nowak-Edin

I dagens Granskning i Svt, fick vi ta del av historien om en uppenbart inkompetent tandläkare, på mottagningen ”Rena tand”. Efter elva fall av svåra missgrep, beslöt Socialstyrelsen och HSAN att hon Renata skulle få en prövotid på tre år.

Naiviteten och fördumningen i detta land är makalös. Denna tandläkare, satte vid tandlagningar i material för fyllning och fästning av tänderna i fel ordning. Patienterna kom tillbaka, ofta efter att tanden eller lagningen fallit ut efter en timme. Detta råkade även en tandsköterska som jobbade på kliniken ut för.

I fyra år har Renata haft sin svenska tandläkarlegitimation. I programmet intervjuades också Per-Anders Sunesson, tillsynschef på Socialstyrelsen. En traditionell svensk tjänsteman, totalt i avsaknad av integritet och civilkurage.

Varför har tandläkaren kvar sin legitimation? Det är som när läkare skriver ut narkotikaklassade läkemedel i stora mängder till missbrukare. De borde också få sin legitimation indragen omedelbart. Men i Sverige, så tror man, att allt kan rättas till, med en dos välvilja.

I grunden är detta en djupt föraktfull människosyn, att andra individer skulle vara oförmögna att ta ansvar för sina egna handlingar. Men det är väl grunden för den svenska socialstaten, den människossynen.

Sverige, landet Absurdistan.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Kommentera