Sverige behöver ett väktarråd!

Eftersom svenskarna inte röstar som etablissemanget tycker att de borde göra, så bör vi införa ett väktarråd liknande det man har i Iran, som kunde bestämma att olämpliga partier inte fick ställa upp i valet. Väktarrådet kunde också förbjuda att partierna diskuterade eller lade fram förslag som är dåliga eller olämpliga.

Olof Palme sade ju en gång, att iran med ”pedantisk noggrannhet bygger upp sina demokratiska institutioner”.

I Iran är det som bekant präster som sitter i väktarrådet. I Sverige är vi inte mycket för kyrkor och präster, så jag föreslår att vi i stället kunde fylla det med avdankade politiker och kulturknuttar som Bengt Westerberg, Ulf Adelson, Lars Werner, Jan Guillou, för att nämna några.

För att kunna ställa upp i svenska val, skulle ett nytt parti vara tvunget att först få ett tillstånd av väktarrådet. Ett parti som Sverigedemokraterna skulle med all säkerhet aldrig fått tillstånd att ställa upp i valet.

VI skulle därmed ha undvikit det politiska instabilitet som nu uppkommit efter valet. VI skulle även sluppit den infekterade debatt och den obehagliga stämning av konfrontation som nu uppstått i Sverige.

Kort sagt, ett väkttarråd, skulle bespara oss mycket obehag, finansiell instabilitet och avhålla oss från att fatta dumma beslut. Någon däremot?

Jan Roostal

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Kommentera