Moderaterna utan idéer och politik

I dag i SR P1 programmet ”Kaliber” sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1316 rapporterar man om svensk Polis och deras oförmåga att klara upp bostadsinbrott. Man klarar upp fyra procent av brotten, trots den nya lagen som gör att DNA-prov kan användas i den rättsliga bevisföringen.

I programmet berättar en kvinna om hur hennes hem blivit upp och ner vänt av inbrottstjuvar. Polisen åkte inte ens ut för att undersöka brottsplatsen. Vanligtvis gör man inte detta. I endast tre fall av 92 genomgångna bostadsinbrott i Stockholm säkrade polisen DNA-spår!

Många brottsoffer kan berätta att det är fruktansvärt obehagligt att ha fått sitt hem utsatt för inbrott. En del orkar inte ens bo kvar utan flyttar.

Det är skandal, att vi har en moderat justitieminister som inte ens diskuterar detta problem. Den svenska polisens urusla resultat när det gäller att lagföra brottslingar, handlar inte bara om för lite resurser, vilket man ständigt skyller på, utan att man använder resurserna uselt. Leif GW Persson har skrivit om den svenska Polisens effektivitet. En tredjedel av den samlade styrkan är tjänstledig/ledig av olika anledningar. En tredjedel går interna kurser/utbildningar, i jämställdhet, kokar kaffe eller sysselsätter sig med administrativa uppgifter.. Återstår en tredjedel av den totala styrkan som utför det som ska likna riktigt polisarbete. Av denna tredjedel så gör hälften inte många knop och den andra hälften gör en engagerad arbetsinsats, enligt Leif GW.

Fredrik Reinfeldt och Moderaterna är som Göran Persson. Man vill ha makten, men man har inga idéer om vad man ska använda den till. Den borgerliga regeringen har gjort några riktigt bra saker, som t ex reformeringen av sjukförsäkringen, om än med ett oacceptabla ”skönhetsfläckar”, som att skicka döende cancersjuka till arbetsförmedlingen. Även om man kan kritisera att skattesystemet blir allt krångligare, är det utmärkt att man stärkt och stärker incitamenten att försörja sig på riktigt arbete. Allt för lite, men åtminstone en del mindre förändringar som är bra för företagandet har genomförts. Självklart är det bra det staten håller igen utgifterna och har en bra budgetbalans, men….

Var finns idéerna? Man kan kritisera Moderaterna, eller den gamla högern för det förr var ett parti för de besuttna. Men då man hade åtminstone en ideologi, som att staten har viktiga uppgifter, som att bygga upp, försvara och vidmakthålla starka institutioner och regelverk, fundamenten för ett fungerande civiliserat samhälle. Man ansåg det tillhöra kärnvärdena i ett civiliserat samhälle, att ha ett starkt och väl fungerande försvar, rättsväsende och utbildning, för att nämna något.

Nu har man skrotat försvaret och avkskaffat värnplikten, polisen och rättsväsendet är ett skämt. Justitieministern har ingen politik för få moder Justitia att fungera bättre. Moderaterna och regeringen har inga idéer och politik värd namnet för att få fler svenskar att starta företag. Man tycker inte att Latinundervisningen är värd att bevara, den säljer ju inga mobiltelefoner i Kina….

I stället för att investera pengar för att få ett fungerande SJ, till båtnad för samhällsekonomi, miljö och livskvalitet, så använder man pengarna för att amortera ner statsskulden, som är rekordlåg och löper till låga räntor. Man behöver inte ha studerat på Handelshögskolan för att förstå, att pengarna skulle ge mycket bättre avkastning om man investerade i och byggde upp järnvägar, som håller högre klass, än de jag föreställer mig att man har i Albanien.

De enda idéer man har, är att ha budgetbalans och att sitta kvar vid makten. I förlängningen kan vi se, att borgerligheten lägger grunden för att Håkan Juholt kan bli statsminister. Det tycker jag vore en mardröm. Vad man än tycker om honom, så inte ger han intryck av att vara en förnyare.

Själv har jag förlåtit Fredrik Reinfeldt ”sosse light” det fanns ett stort egenvärde i ett maktskifte, att få bort sossarna. Men hur förvaltar man arvet?

Jan Roostal
entreprenör Smart Hemsida

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar