Hemtjänstanställd frias från stöld

Tingsrätten i Uddevalla har frikänt en vikarie från hemtjänsten, som tog pengar hos en äldre kvinna, för stöld. Här är återigen ett exempel på hur svenskt rättsväsende nästan slår knut på sig själv, för att ursäkta kriminalitet.

Här blir det särskilt motbjudande, eftersom det rör sig om brott mot en gammal människa, som är värnlös och utlämnad för andras välvilja eller godtycke. Den drabbade är en 98-årig kvinna från Bohuslän. Kvinnans dotter upptäckte att varje gång en 58-årig kvinna från hemtjänsten varit hemma hos mamman, så saknades det pengar i mammans plånbok.

Polisen hade fotograferat och lagt sex hundralappar i den gamla kvinnans plånbok. Mycket riktigt saknades fem hundralappar, efter att vikarien varit hos kvinnan. Den hemtjänstanställda förklarar att hon tagit pengarna för att kvinnan bett henne köpa frukt, bröd och läsk, för femhundra kronor!!

Lyssna här på hur tingsrätten resonerat. Rätten skriver visserligen i domen att pengarna sannolikt har tagits utan lov, men frikänner vikarien, eftersom polisen lagt sedlarna i kvinnans plånbok. Tekniskt sett, var hundralapparna polisens egendom och eftersom vikarien inte hade för uppsåt att stjäla från polisen, kan brott inte styrkas!! Nu får tingsrätten kritik av Petter Asp, professor i straffrätt, som anser att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av vad brottsprovokation är.

Sverige, landet Absurdistan! För några år blev en kassörska som stulit 200.000 kronor från sin arbetsgivare dömd till villkorlig dom. Hon hade nämligen inte haft som uppsåt att skada sin arbetsgivare! Läs mellan raderna, det är okej att berika sig själv, genom att stjäla.

Jag trodde rättsväsendet var till för att beivra brott, inte att ursäkta dem. Det är otroligt motbjudande, att offrets perspektiv, i detta fall en gammal människa som är värnlös, inte alls verkar finnas med i domstolarnas bedömningar!

Jan Roostal
Entreprenör Smart Hemsida

 

 

för att polisen ska ha provocerat fram brottet. Nu får tingsrätten kritik av Petter Asp, professor i straffrätt

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar