P1 Klotet – Miljöförstöring subventioneras med 400 miljarder USD per år!

Tack Public Service för utmärkta reportage, som vi aldrig skulle fått lyssna på i ”kloak-radiokanalerna”.

Lyssna här:  sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=4902480

Timbros Matthias Svensson har skrivit rapporten ”Fiskesubventioner och andra bottennapp” tillsammans med Maria Wetterstrand.

Samtidigt som världens länder samlas på klimattoppmöten och diskuterar hur man ska bromsa den globala uppvärmningen betalar länderna ut enorma summor i ekonomiskt stöd till produktion och konsumtion av olja, kol och gas. Enligt internationella energiorganet IEA var summan 2010 uppe i 409 miljarder dollar eller sex gånger så mycket som satsas på förnyelsebara energikällor.

I kommentarsfältet på SR:s hemsida, skriver man ironiskt, att man skulle vilja se solkraftsdrivna stålverk och självklart ska befolkningen fortsätta bära hem vatten och ved. Detta apropå att Nigeria subventionerar oljeindustrin med 8 miljarder USD per år. Huvudsakligen går detta stöd inte till fattiga, utan till medelklassen, för att de ska kunna köra bil billigt. Skulle man ta bort subventionerna, så skulle bensinen bli tre gånger dyrare, som den är i Europa. I USA, där bilen är helig skulle man aldrig gå med på ett högre bensinpris. Diktatorer som Hugo Chavez subventionerar bensinen, som är nästan gratis, för att muta befolkningen.

Haven är förgiftade av kvicksilver på grund av fossilbränslekonsumtionen. Delfinerna som är högst upp i näringskedjan är svårt kontaminerade. I Japan där man gillar att slakta delfiner, säljs delfinköttet paketerat som ”valkött”, för att det ska gå att sälja. Kanske får vi se en ny Minamatakatastrof i Japan, som en följd av denna kvicksilverförgiftning.

Nya forskningsrön säger att hela fiskbeståndet är hotat, på grund av försurningen av världshaven, som också är en effekt av fossilbränsleförbränningen. Fiskbeståndet påverkas också negativt av överfiskning, genom att flyg och båttrafik inte betalar de bränslepålagor som andra sektorer gör.

Avsmältningen av polarisarna går allt snabbare. Växthuseffekten påskyndas också genom sin egen dynamik, tundran i Sibirien och Alaska börjar tina, vilket medför enorma utsläpp av metangas, som är en 20 gånger mer potent växthusgas än koldioxid. Om västantarktiska halvöns is smälter kommer havsnivån att stiga sex meter, smälter hela Antarktis talar vi om 60 meter.

Det är perverst att vi subventionerar en industri som förstör förutsättningarna för mänskligt liv på planeten, vilket samtidigt gör det mycket svårt för alternativen att få bärighet. Minns att en timmes solinstrålning till jorden, skulle kunna täcka hela energibehovet under ett år på planeten. VAKNA!

Jan Roostal, entreprenör Smart Hemsida

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar