Ungern avskaffar demokratin – vad säger EU?

Det ungerska parlamentet har stiftat en lag som skapar en ny tillsynsmyndighet för landets medier. Myndigheten, NMHH, kommer att granska och har fria befogenheter att bland annat bötfälla mediehus för publicering av material som är ”obalanserat” eller ”kränkande av mänsklig värdighet”.

Myndighetens styrelse består av fem medlemmar från regeringspartiet Fidesz, som även har två tredjedelar av parlamentsmandaten.

sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4874936

www.folkpartiet.se/Vara-politiker/Ledamoter-av-Europaparlamentet/Pressmeddelanden1/wikstrom-och-schmidt-fp-kraver-eu-kommissionen-pa-svar-om-ungerns-pressfrihet/

En statlig myndighet, med representanter från regeringen, ska granska om medier är ”obalanserade” och kunna bötfälla dem. Det luktar Sovjetunionen lång väg, med lagar om ”statsfientlig verksamhet”.

Det här strider mot grundtanken i en demokrati, åtskillnaden mellan den lagstiftande makten, läs parlament och regering, den dömande makten, läs rättsväsendet och det som brukar kallas den tredje statsmakten, massmedia, den granskande makten.

Hur kan EU tillåta att ett medlemsland avskaffar de demokratiska fri och rättigheterna? Jag trodde det var ett krav för att få bli medlem, att landet i fråga uppfyller kriterierna för en stabil demokrati, med den media/press- och yttrandefrihet som tillhör en demokratisk rättsstat.

Det är skrämmande och beklämmande att människor som levt under förtryck i decennier, när de äntligen får smaka på friheten, så röstar de bort den. Vi ser det i Ungern, där Viktor Orbáns parti lär ha fått två tredjedelar av rösterna. Vi ser det i svallvågorna av den arabiska våren, där befolkningar röstar fram fundamentalistiska islamistiska partier, med åtföljande inskränkning av fri- och rättigheter, kvinnoförtryck och sharialagar som kan döma en våldtagen kvinna att stenas, för att hon haft sex utanför äktenskapet!

Kan det vara så, att om man levt under förtryck länge, så blir friheten skrämmande? Under en repressiv regim har man också sluppit att ta ansvar. Frihet innebär att man måste ta ansvar för sitt liv. Någon har sagt, att ledarskapet för ett land, alltid är en projektion av vad som finns i folkdjupet. Jag tror att Deepak Chopra sade något i stil med, att: Adolf Hitler var bara en projektion av en mycket värre ondska, som fanns i folkdjupet, vars utan han aldrig hade kunnat komma till makten.

Det kan konstateras att friheten ständigt måste erövras och försvaras, varje dag, av varje medborgare.

Så vad gör Du, deltar Du aktivt i att försvara demokratin, eller är det skönare att låta sig fördummas av att slötitta på teve, bekvämt i soffan med en påse chips?

Jan Roostal
certifierad instruktör i Primordial Sound Meditation
entreprenör Smart Hemsida

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar