Studio Ett i P1 om Grekland – var fanns nyanserna?

I Studio ett klockan 17 medverkade Katja Magnusson,  korrespondent på plats i Aten och i studion Theodor Kallifatides författare, Alexandra Pascalidou journalist och författare och Dimitrios Karkamanis nationalekonom och statsvetare.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4962521

Alexandra Pascalidou sade att det inte längre finns någon demokrati i Grekland, utan det är Tyskland som bestämmer. Visst är det synd om sjuka, gamla, fattiga och arbetslösa som drabbas, men vad ska man göra? 70 procent av grekiska egenföretagare som läkare och advokater med flera betalar ingen som helst skatt. Busschaufförer får lönetillägg om de kommer i tid till jobbet, kontorsanställda får tillägg för att de använder kopiatorn.!

Den genomsnittliga pensionsåldern är 58 år i Grekland. Gång på gång, har man inte utfört de åtgärder som man lovat att vidtaga. Gigantiska belopp överförs från Europas skattebetalare till Grekland, det kan inte fortsätta. Den grekiska statliga administrationen är inte i det skick den borde vara…

Man är upprörd och tycker synd om sig själv, Men vare sig en privatperson, eller ett land kan år efter år fortsätta att leva på kredit.

Gör som Estland och Lettland, som vidtagit oerhört smärtsamma åtgärder, med drakoniska nedskärningar, som mycket hårt har drabbat arbetslösa, sjuka, gamla och andra utsatta grupper. Men spottade i nävarna, vidtog nödvändiga åtgärder och nu är man på väg ut ur krisen. Island är också ett land, som börjat repa sig, som befann sig vid katastrofens rand.

Visst kan jag hålla med Alexandra om det är vansinnigt att Grekiska staten köpt tysk försvarsmateriel, för 5 – 10 miljarder kronor. Jag vet inte om man blivit tvingad till det. Men i sammanhanget, jämfört med de gigantiska belopp som betalas ut till Grekland i nödlån, så är det försumbart. När det var som värst så anställde grekiska politiker 150.000 personer i den offentlig sektorn för att köpa deras röster.

Någonstans måste man väl förstå, att det inte går att fortsätta så här? Men, det verkar som, jag tror det var Dimitrios, nationalekonomen sade, att man inte till fullo verkar ha insett situationens allvar.

Gång på gång har regeringen lovat vidta nödvändiga åtgärder, för att få nya lån, sen har det visat sig bara vara snack. Dags att vakna kanske? Gör något i stället för att kasta sten.

Jan Roostal, meditationslärare

 

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar